2019 eseményei

Családos nap

2019. május 25-én a családosok az immár hagyománnyá vált családi bobozáson vehettek részt. A gyerekek lelkesen csúsztak, élvezték a jóidőt, a fagyizást is. A buszon jó hangulatban énekeltek, imádkoztak. A délután folyamán a szülők lelkesen készÍtették elő a finom bográcsban főtt ételt. Eközben a gyerekek számháborúztak, fociztak, tollaslabdáztak.

Kéttannyelvű kirándulás

A Zarándoklat a Tihanyi Bencés Apátsághoz című rendezvény keretében megismerkedhettünk az Apátság történetével. Először egy rövid kisfilm mutatta be az Apátságot, valamint az ott élő szerzetesek életét. Vezetett túránk során megismerhettük részletesen az Apátságban fellelhető ereklyékkel. Megtekintettük  alapító királyunk , I. András sírját. Az altemplom – királykripta – egyik legértékesebb középkori építménye a mai Magyarországnak. A gazdag díszítésű barokk templom annak a korszaknak a tanúja, amely a pusztulás után az újjáéledésről beszél.

Kertbarátkör kirándulása

A Kertbarátkör szakmai kirándulása az Égiek áldásával jó idő mellett tudott megvalósulni a pályázat keretében. Első állomásuk az Abaligeti barlang megtekintése vezetéssel, majd pécsi városnézés helyi idegenveztővel. Séta a történelmi belvárosban, majd a Mecsekre fel a Niké szoborhoz.Ez már autóbusszal, Villányi bor kostolóval egybekötve. A programban ezután a Zsolnay negyedben folytatódott. Végül a zengővárkonyi mesés falu kincsinek feltárása következett. Jó hangulatban telt a szép nap.

Ciklusshow

"Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!” Ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) Bajorországban, egy AIDS-alapítvánnyal karöltve. Azóta egyre több munkatárs kapcsolódik be a programba Németországon kívül néhány más európai országból is. Az MFM-Projekt magyarországi bevezetésének előkészületei 2005 novemberétől folytak, és a magyarországi MFM-munkatársak képzésére a program kitalálója és elindítója - Dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni orvosnő – vállalkozott. A képzés 2006-ban és 2013-ban volt Budapesten illetve Kecskeméten. Központi gondolat: a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel - és így saját magukkal kapcsolatban.

Elsősegély

A foglalkozáson egy mentőápoló önkéntes részvételével újraélesztés oktatása, törött végtag rögzítésének és kötés felhelyezésének gyakorlása zajlott annak érdekében, hogy a tanulók a 2. félév során tanult elsősegélynyújtási ismereteket elmélyítsék és sikeres elsősegélynyújtó vizsgát tehessenek. Ezzel a gyakorlattal képesek lehetnek arra, hogy a környezetükben történt sérülések, balesetek során tevékenyen közreműködjenek.

Káros szenvedélyek

A foglakozáson a dohányzás és alkohol fogyasztásával foglalkoztunk, ezek káros következményeiről beszéltünk. A tanulók tájékozódtak a káros szenvedélyek szervezetre gyakorolt hatásáról. A projekt alkalmon egy dohányzás megelőző társasjátékkal is játszottunk. A játékban a csapatok versenyetek, a csapattagok egymást segítve oldották meg a tudás, szójáték, szerepjáték feladatokat.

Anyák napi készület

A Györgyi Dénes Általános iskolában április 29-én anyáknapi készületet tartottunk.A gyermekek lelkesen készítették az anyáknapi köszöntő ajándékokat: szeretet befőttet, nagymama köszöntő levelet, anyáknapi képeslapot, melyeket különböző technikákkal készítettek el. Eközben megismerkedtek eme ünnep hagyományaival, jelentőségével. A beszélgetés során mindenki saját élményiet is elmondta, dalokat tanultak. Májusban a természet ünnepi díszbe öltözik, és pazarló bőkezűséggel szórja elénk szépségeit.

Pannonhalmi zarándoklat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Balatonalmádi csoportja buszos zarándoklatot szervezett a Szent Imre plébánia segítségével Pannonhalmára.A csoport lelki vezetője Berkes Péter alsóörsi plébános volt és elkísért minket Vántus Gábor fűzfői kántor is. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a nagybusz mellett az utolsó pillanatban egy plusz gépkocsit is be kellett állítani.A pannonhalmi apátságban Tóth Bálint 18 éves bencés diák várt ránk. Olyan felkészültséggel és lelkesedéssel vezetett minket, hogy másfél óra alatt, élvezetes formában, sok újdonságot megtudtunk az épületekről, szobrokról, a világörökség részét képező apátság történetéről. Lenyűgöző volt a könyvtár, a régi írásos emlékek és a csodaszép kegytárgyak.

Óvónők továbbképzése

A továbbképzés kooperatív jellegű oktatáson alapult, ahol mi óvodapedagógusok sok új testnevelési játékot tanulhattunk meg, mellyel új kreatív gondolkodásra tettünk szert. Mozgásos tapasztalatokat gyűjtöttünk a 3-8 éves gyerekek részére, majd azok jelentőségét elemeztük korosztályonként, fejlesztési területenként.A továbbképzésen tanultak alapján, ezzel az új szellemiséggel a jövőben minden óvónő képes lesz tudatosan, ugyanakkor könnyedén, mégis hatékonyan megtervezni a mindennapos testnevelést.

Tavaszi kézműves

Péntek délután a gyerekekkel már a húsvétra hangolódtunk. Tojás alakú fa ajtódíszt készítettünk. Először alapoztunk, majd ragasztóval kentük be a tojás felületét. Erre vasaltuk a szalvétát, aminek kiválasztása nem volt egyszerű, hiszen a választék hatalmas volt. Lakkozás után különféle szalagokkal, masnikkal, húsvéti figurákkal, tollakkal egészítettük ki az alkotásokat. Estére minden gyerek kicsit fáradtan, de elégedetten dőlt hátra, a székén.

Oldalak