2018 eseményei

Szent Erzsébet köténye

A rászorulók számára hirdetett János atya ebédet a Szent Imre plébánia szervezésében 2018. december 26-án, Karácsony másnapján. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat balatonalmádi csoportja gyűjtötte össze azokat a magányos vagy nélkülöző embereket, akik örömmel jelentkeztek, hogy közösségben ünnepelhessenek. 1/2 11-kor kezdődött a szentmise a Szent Ignác templomban, majd 1/2 12-kor átvonultunk a Virág étterembe, ahol Szabó Tamás és felesége Katika finom ebéddel várt minket.

Ádventi Kézműves

November 17-én ügyes kezű anyukákkal és gyerekekkel alkottunk a plébánián. Izgalommal készültünk, hiszen ez már a karácsonyváró foglalkozás volt. Az anyukák különböző hangulatú mécses tartókat készíthettek, a gyerekek manós, mikulásos ajtódíszt. Nagyon sokféle technikát alkalmaztunk, különböző anyagokat próbáltunk ki. Volt rizspapír, szalvéta, modellező paszta, metál festékek… A legnagyobb sikere a csillám poroknak, a hó és a jégpasztának volt.

Adventi Családos

Ismét családos készület volt az Almádi Szent Imre plébánián. Nagyon jó volt látni a vidám arcokat, ahogy a gyerekek és a felnőttek kézműveskedtek, és a szorgos kezek munkáinak köszönhetően gyönyörű dÍszek készültek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei finom mézesekkel készültek, amelyeket a gyerekek  saját ízlésük szerint díszitettek. A munkában megfáradt gyerekeket mézesforma kinyomóval ajándékozták meg.

Megemlékezés

Ebben az évben is megtelt a Szent Ignác templom október 27-én szombaton délután öt órakor,amikor a Mindenszentek és a közelgő Halottak Napja alkal- mából hagyományként, immár negyedik alkalommal a Vörösberényi Nyug - díjas Klub elhunyt tagjaira emlékeztünk közösen.

Magtár Koncert

2018. október 24-én a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar ünnepi koncertjét hallgathatták meg a Vörösberényi Általános Iskola diákjai. A vörösberényi Magtárban megtartott egy órás zenei program igazi kulturális csemege volt a résztvevőknek, akik áhítattal hallgatták a tehetséges fiatalok gyermek- közeli előadását, a Rossini, Schubert zeneműveket valamint a Bartók Béla feldolgozásokat.

Pályaorientációs nap

Iskolánkban, a Vörösberényi Általános Iskolában, 2018. október 13-án került sor a Pályaorientációs projektnap megrendezésére. A pályaorientációs nap célja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét.

Szentendre Skanzen

Pannónia Kulturális Központ előtt már kora reggel gyülekeztek a kirándulásra „éhes” utazók. Töltési Zsóka fogadta a gyülekezőket. Vidám hangulatban foglalhattuk el helyünket a buszon. Pontban hét órakor kigördült Péter által vezetett járgányunk a 43 utassal és irány Szentendre a Skanzen. Pazonyi Lilla idegenvezetőnk, Honismereti Kör tag köszöntött bennünket, majd ismertette velünk a napi programot. Lilla több évtizedig Szentendrén a Skanzenben dolgozott, mint referens és piáros. Nagy szakmai tudásról tett tanúbizonyságot és a Skanzen bemutatását élvezettel, odafigyeléssel hallgattuk. Budapesten csatlakozott a csapathoz Somogyi Sándor restaurátor, Lilla egykori kollégája  vidám hangulatot teremtett egy kis saját készítésű hangszerén. Majd lelkesen Lillával közösen belekezdtek a közös élmények, munkák bemutatásába és a Skanzen történetét ismerhettük meg.

Önkéntes nap

A Vörösberényi Általános Iskola tanulói, szülői és pedagógus közössége hagyományteremtő szándékkal környezetvédelmi önkéntes napokat tartott az elmúlt időszakban. A kezdeményezés célja, hogy környezettudatos tevékenységekre sarkalljuk diákjainkat, tudatosítsuk bennünk környezetünk fontosságát, az arra gyakorolt hatásunk eredményeit, következményeit. Tavasszal szülői segítséggel, önkéntes munkával társasjátékok mezői kerültek felfestésre a kültéri udvaron. Az óriási színes aszfalton a gyermekek élő bábuként tudnak játszani, kikapcsolódni, s közben intenzívebben élik át a közös játék örömét, fokozottabban figyelnek egymásra, segítik társaikat, tanulják az együttműködést, a közös gondolkodást.

Templomok éjszakája

A Templomok éjszakáját a Kulturális örökség napján szervezték meg idén is. Az egyik cél az volt, hogy olyan helyekre kalauzolják el az érdeklődőket, ahova máskor nem juthatnak be. Idén három ilyen hely is szerepelt a kínálatban, a református erődített templom tornya, a Szent Ignác templom sekrestyéjéből nyíló Szent Sír kápolna, valamint a jezsuita kolostor pincéje. 

Veni Sancte

Az idei évben is megrendezésre került a Veszprémi Főegyházmegye hitoktatóinak Veni Sancte tanévkezdő lelki gyakorlata és továbbképzése 2018.aug.25-én. A rendezvény 9 órakor vette kezdetét a vörösberényi római katolikus templomben tartott szentmisével. Majd a vörösberényi Magtár rendezvényközpontban két helyszínen két előadó közreműködésével, forgószinpad szerűen közel 100 résztvevő 2-2 órás előadást hallgathatott meg.

Oldalak