2019 eseményei

Őszi néphagyományok

A gyerekek a mai napon interaktív előadást hallgathattak meg őszi népszokásainkról, jeles nemzeti ünnepeinkről és egyhházi hagyományainkról. Az előadás jó hangulatban telt a játékoknak, kézműves feladatoknak és énekeknek köszönhetően.

Szent Mihály napi hagyományok

2019. október 1-jén nagy lelkesedéssel hallgatták a diákok Szent Mihály arkangyal ünnepéhez kapcsolódó hagyományokat. Interaktív feladatokkal, kérdés-felelet választós játékokkal. Kézműves foglalkozással (papírsárkány, könyvjelző..). Szabadtéri játékkal, énekkel ismerkedhettek meg.

Mesterségünk címere

Ismerkedés régi mesterségekkel a városhoz, ill. környékéhez kötődő mesteremberek bevonásával. Régi fonó hangulatának felidézése, kukoricafosztás, tollfosztás, mesehallgatás, táncház. mesemondás Molnár Enikő, Bendicsek Réka, Varga Kati;

Templomok éjszakája

Hat évvel ezelőtt, 2013-ban érkezett először a kérés a Balatonalmádi Városháza turisztikai referensétől a Honismereti és Városszépítő Körhöz, hogy szervezzenek a Magyar Kulturális Örökség napján templomsétát, mutassák be a város épített kulturális örökségeit.

Veni Sancte

A Veszprémi Főegyházmegye hitoktatói Veni Sancte szentmisével, majd továbbképzéssel indították el a 2019–2020-es tanévet szeptember 7-én Balatonalmádiban. A vörösberényi Szent Ignác-templomban Főexelenciás dr. Udvardy György érsek úr   mutatott be szentmisét Felker Zsolttal, a Hitoktatási Bizottság elnökével, és a még több mint 20 egyházmegyei plébánossal.

Templomi séták

A Honismereti és Városszépítő kör július-augusztus hónapokban minden szombaton 17.00-tól Templomsétákat szervez a város templomainak megismertetésére. Alkalmanként 5-30 fő járja velünk végig vagy Almádi vagy Berény templomait, közte a Szent Ignác és a Szent Imre templomot.

Családos nap

2019. május 25-én a családosok az immár hagyománnyá vált családi bobozáson vehettek részt. A gyerekek lelkesen csúsztak, élvezték a jóidőt, a fagyizást is. A buszon jó hangulatban énekeltek, imádkoztak. A délután folyamán a szülők lelkesen készÍtették elő a finom bográcsban főtt ételt. Eközben a gyerekek számháborúztak, fociztak, tollaslabdáztak.

Kéttannyelvű kirándulás

A Zarándoklat a Tihanyi Bencés Apátsághoz című rendezvény keretében megismerkedhettünk az Apátság történetével. Először egy rövid kisfilm mutatta be az Apátságot, valamint az ott élő szerzetesek életét.

Kertbarátkör kirándulása

A Kertbarátkör szakmai kirándulása az Égiek áldásával jó idő mellett tudott megvalósulni a pályázat keretében.

Ciklusshow

"Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!” Ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) Bajorországban, egy AIDS-alapítvánnyal karöltve.

Oldalak